• bezoek
  • mail
  • bel
  • tweet

Automating automation.

Onze specialiteiten: model-driven engineering en model-based testing.

Contact

Vragen of interesse? Wij staan u graag te woord!

Stuur ons een email

Consultancy

Sytematic staat voor innovatie in de IT. Wij hebben goede software ingenieurs in huis, die de techniek verder willen brengen. Door studies en onderzoeken aan de Universiteit Twente zijn wij experts op twee nieuwe methodologieën binnen software ontwikkeling: Model-driven Engineering en Model-based Software Testing. Het goed inzetten van deze twee technieken accelereert uw software project, zowel tijdens ontwikkeling, als in de onderhoudsfase.

U kunt heel veel geld besparen als uw software flexibeler wordt en beter te onderhouden is. Tevens is goede testbaarheid van systemen essentieel; bij elke update moet immers alles weer getest worden. Dan kan het maar beter goed in elkaar zitten. Wij zorgen ervoor dat een groot deel van het testen geautomatiseerd kan worden.

Model-driven Engineering

RADOS, ons platform dat web-applicaties op maat genereert draait volledig op de technologie van model-driven engineering (MDE), waardoor het flexibel, onderhoudbaar, en goed te begrijpen is. MDE is een relatief nieuw gebied, waarbij softwaremodellen centraal staan. MDE zorgt ervoor dat de verzameling requirements, klasse diagrammen, en andere modellen binnen een software project consistent blijven. Door modellen aan elkaar te linken worden veranderingen in het ene model, automatisch verwerkt in gerelateerde modellen.

Wilt u ook de bouw van software automatiseren met een op MDE gebaseerd platform? Of bent u benieuwd of wij uw softwareproject ‘model-driven’ kunnen maken, met alle voordelen van dien? Of wellicht wilt u een presentatie over dit onderwerp om uw personeel kennis te laten maken met MDE? In alle gevallen moedigen wij u aan om contact met ons op te nemen; we denken graag mee.

Model-based Software Testing

U weet dat software uitvoerig getest moet worden, en bent waarschijnlijk bewust dat dit veel geld kost. Door de complexiteit van hedendaagse systemen is testen een activiteit die doorgaans 50% van de ontwikkeltijd in beslag neemt. En tenzij u goed gebruik maakt van zaken als unit-testing, moet u bij updates van uw producten vele testcases weer opnieuw handmatig uitvoeren. Maar zelfs mét het gebruik van unit-testing zijn sommige dingen moeilijk, zo niet onmogelijk, efficiënt te testen. Denk maar aan netwerkapplicaties, of applicaties die ingewikkelde gedragseisen hebben. Zeker het testen van de integratie van verschillende modules kan veel problemen opleveren, en het gebruik van unit-testing is hier niet goed mogelijk.

Hier biedt model-based testing (MBT) een oplossing. MBT is een techniek waarbij een formeel model het gedrag van een software systeem beschrijft. Dit model, de specificatie, kan worden gemaakt in modelleertalen gebaseerd op grafentheorie, of procesalgebra’s. Dit model kan vervolgens in een softwaretesttool worden geladen die verbinding maakt met het te testen systeem, en kijkt of het systeem hetzelfde gedrag vertoont als de specificatie. Automatisch!

U weet waarschijnlijk dat met conventionele unit-test technieken vaak grote aantallen test cases nodig zijn, die allemaal met de hand moeten worden gemaakt. Model-based testing genereert alle testcases automatisch!

Het bouwen van een specificatie kost weliswaar tijd, maar deze investering is vaak relatief klein (zeker ten opzichte van handmatig testen of handmatig testcases schrijven) en biedt meer voordelen dan alleen automatisch testcases afdraaien. De formele specificatie kan in de beginfase van het project al worden gebruikt om te simuleren, zodat u en uw team een goed inzicht krijgen in de precieze werking van het systeem. U kunt uw software ontwerp al in een vroeg stadium valideren met model-checking tools. Fouten die in de ontwerpfase al gevonden worden, kunnen zo een factor 200 duurder zijn om op te lossen als ze pas in een later stadium worden gevonden! Zo slaat u twee vliegen in één klap.

Zie ook het nieuwsbericht over MBT.

Wij leggen u graag uit hoe MBT toe te passen is op uw project, en wat het allemaal precies inhoudt. Dit kunnen wij doen in een presentatie voor uw personeel, maar ook door mee te draaien in een project. Wij steken graag de handen uit de mouwen, en zijn praktijkgeoriënteerd.

@twitter: No public Twitter messages.